Gå til innholdet
Velg språk og valuta: NOkr
En glattkarett i profil over en sjøgresseng, hodet til venstre: et enormt hode dekket av brune skjell med gul kant, et tykt nebb, et brunt skall med rur og en forluffe som hviler i gresset

Glattkaretten

Caretta caretta

Dyr

Glattkaretten kjennes på det massive hodet og det rødbrune skallet, og veier 80 til 200 kilo som voksen. På Azorene ser du den mest i overflaten fra båten, fra mai til oktober, og de fleste er unge skilpadder født i det sørøstlige USA.

Hvor dykker du for å se glattkaretten?

Hvordan kjenner du igjen glattkaretten?

Glattkaretten kjenner du først og fremst på hodet, massivt og svært bredt, med kraftige kjever som knuser skjell. Skallet er rødbrunt og bukskjoldet blekgult. På ryggen omkranser fem par sideplater de fem ryggplatene langs midtlinjen, og to par prefrontalplater dekker oversiden av snuten, mellom øynene. Den grønne havskilpadden og karetten, som du oftere møter på revene, har bare fire par sideplater. Den voksne har et skall på 70 til 95 centimeter og veier 80 til 200 kilo, 135 i snitt; ungene som lever utenfor Azorene, måler 18 til 60 centimeter.

Glattkaretten i bilder

En stor glattkarett ligger på en bunn av sand og brunalger, med algedekket skall, mens en dykker passerer over den og ser på
En glattkarett sett ovenfra like under overflaten i et dypblått hav: det rødbrune skallet stikker opp, og en forluffe strekker seg ut til siden
En ung glattkarett sett ovenfra i overflaten av et blått hav, med hodet mot bunnen av bildet: et oransjebrunt skall med tydelige plater, en klase rur festet foran og luffene spredt ut

Hvordan lever glattkaretten?

Glattkaretten lever i Atlanterhavet, Indiahavet, Stillehavet og Middelhavet. Livet begynner med en lang reise: i Nord-Atlanteren drar ungene, de fleste klekket på strendene i det sørøstlige USA, ut på åpent hav og lar seg bære av strømmene, mens de svømmer litt, helt til farvannet over Den midtatlantiske ryggen rundt Azorene. Der tilbringer de rundt ti år på åpent hav og spiser maneter og andre geléaktige organismer nær overflaten, før de søker inn mot kystene. Den voksne er altetende og spiser mest virvelløse bunndyr, bløtdyr og krepsdyr, som den knuser med kjevene. Hunnene legger egg første gang mellom 17 og 33 år, rundt hundre egg per kull og nesten fire kull per sesong. Temperaturen i sanden bestemmer kjønnet på ungene: hanner ved 28 °C, hunner ved 32 °C. Glattkaretten lever 47 til 67 år i det fri.

Hvor og når ser du glattkaretten?

Blant dykkestedene våre møter du glattkaretten på Azorene, mest i overflaten og fra båten. Ved Formigas og Dollabarat, reservatet utenfor Santa Maria, ser du den fra mai til oktober under turen ut, sammen med spermhval, grindhval og sjøfugl. Kanalen mellom Faial og Pico, som omgir Ilhéus da Madalena og Baixa do Sul, er et Natura 2000-område for den og for tumleren, og du ser den fra båten mellom Madalena og revet Baixa do Sul. I Mexico har nasjonalparken for revene ved Cozumel, der Palancar ligger, den også blant artene sine, sammen med karetten.

Er glattkaretten truet?

Glattkaretten er klassifisert som sårbar på IUCNs rødliste og oppført på vedlegg I til CITES, som forbyr internasjonal handel med den. De største truslene er drukning på langline og i garn, plast den spiser, tap av strender der den legger egg, og rovdyr som tar reir og nyklekte unger. Glattkarettene på Azorene er for det meste unge skilpadder i den oseaniske fasen, født på den andre siden av Atlanterhavet: de knytter eggleggingsstrendene i Florida og det sørøstlige USA til farvannet rundt øygruppen.

Vårt råd

På turen ut til Formigas eller i kanalen ved Pico holder du øye med overflaten: et rødbrunt skall som stikker opp, er ofte den. Hvis båten nærmer seg, ber du skipperen sakke farten på avstand og la den dykke av seg selv. I vannet skal du ikke røre den eller fôre den, og aldri legge deg over den når den kommer opp for å puste.

Bildekreditter

Bilder med fri lisens, kreditert fotografen; lenken går til kilden.