Kraftig bygd og med kort snute når oksehaien 3,40 meter, og den er den eneste haien på sin størrelse som lever like godt i ferskvann som i havet. I Mexico samles drektige hunner hver vinter på sanden ved Playa del Carmen; arten er sårbar, så du ser på den i ro, uten å svømme mot den.
Hvor dykker du for å se oksehaien?

Cabo Pulmo
Cortezhavet: La Paz og Cabo PulmoBeste periode fra august til desember: på vraket El Vencedor, på 15 m; sentrene melder om dem nesten hele året, og observasjonene er mest regelmessige fra sensommeren til desember

Chumphon Pinnacle
Thailandbukta: Koh TaoKan ses hele året: vanlig for femten år siden, sett nå og da på dypt vann

Isla del Caño
Stillehavskysten i sør: Osa og Isla del CañoKan ses hele året: av og til ved El Faro og Bajo del Diablo

Islas Catalinas
Guanacaste og Stillehavskysten i nordKan ses hele året: av og til, ute i blået

Islas Murciélago (Bat Islands)
Guanacaste og Stillehavskysten i nordBeste periode fra juni til oktober: på rensestasjonen Big Scare, rundt 30 m, uten agn; her hele året, turer fra midten av mai til begynnelsen av november

Oksehaiene ved Playa del Carmen
Yucatán og Karibia: Cozumel, cenoter og Playa del CarmenBeste periode fra november til mars: hunner, ofte drektige, fra november til mars, med toppen fra desember til februar
Hvordan kjenner du igjen oksehaien?
Oksehaien, også kalt zambesihai, har fått navnet sitt etter den massive, tunge og kraftige kroppen og den korte, flate snuten. Ryggen er grå eller olivenbrun, finnespissene litt mørkere og buken hvitaktig; øynene er små, den første ryggfinnen høy og bred. De voksne måler som oftest 2 til 2,50 meter. Maksimal størrelse er 3,40 meter og 220 kilo, og individer på 4 meter er rapportert. Tennene i overkjeven er brede, trekantede og sagtakkede, de i underkjeven smale og spisse, og kjeven biter med en kraft på rundt 6 000 newton, et av de kraftigste bittene som er målt hos haier. Ved Playa del Carmen har hunnene ofte paringsarr på sidene, og det er på disse merkene guidene kjenner dem igjen fra år til år.
Oksehaien i bilder
Hvordan lever oksehaien?
Det er en kysthai i tropiske og subtropiske hav, fra Atlanterhavet til Indo-Stillehavet, sjelden i Rødehavet; i Stillehavet finnes den fra Baja California til Ecuador. Den foretrekker grunt vann, vanligvis under 30 meter, elvemunninger, laguner og grumsete utløp, og den tåler ferskvann like godt som saltvann helt fra fødselen: den går nesten 3 000 kilometer opp Mississippi, opp Amazonas helt til Peru og over 1 000 kilometer opp Zambezi, og en bestand lever i Nicaraguasjøen. Den er vivipar: etter ti til elleve måneders drektighet føder hunnen fra én til tretten unger på 56 til 81 centimeter, i laguner og elvemunninger som fungerer som oppvekstområder. I Mexicogolfen skjer paringen om sommeren og fødslene fra april til juni. Hunnene blir kjønnsmodne ved rundt 1,80 til 2,30 meter, hannene ved rundt 1,60 til 2,25 meter; arten lever i over 25 år.
Hvor og når ser du oksehaien i Mexico?
Det sikreste stedet er Playa del Carmen, på karibiakysten: fra november til mars, med en topp fra desember til februar, kommer hunner på 2 til 3 meter, noen av dem drektige, tilbake til sanden utenfor stranden, på 18 til 25 meter. Sentrene arrangerer statiske dykk der, med eller uten åte, der du blir liggende på kne på bunnen i tre kvarter mens haiene sirkler. De samme individene kommer tilbake år etter år, og et vitenskapelig program følger dem. I Cortezhavet holder oksehaier til ved vraket El Vencedor, en tunfiskbåt senket på 15 meter i nasjonalparken Cabo Pulmo, og sentrene i landsbyen melder om dem store deler av året. Andre steder møter du den mer tilfeldig på kystrev og ved elvemunninger.
Er oksehaien farlig?
Sammen med hvithaien og tigerhaien er oksehaien en av de tre artene som oftest er innblandet i ulykker med badende, i grumsete og grunt vann, der den jakter. På dykk, i klart vann og overfor en dykker som ligger i ro, er møtet rolig; det er oppførselen som skaper risikoen, derav sentrenes strenge regler. Arten fiskes for kjøttet, skinnet og leveren og havner i kystgarn, og den har mistet mellom en tredjedel og halvparten av bestanden over tre generasjoner: IUCN klassifiserer den som sårbar siden 2021. Oppvekstområdene langs kysten, i elvemunninger nær byer, er mest utsatt.
Vårt råd
Bli på plassen din på sanden, med hendene inntil kroppen, og la hunnene sirkle: de kommer nærmere og trekker seg unna av seg selv. Svøm aldri mot en hai, og heller ikke mot åtekassen når det er en. Velg varianten uten fôring hvis du foretrekker dyr som passerer på avstand, uten opphisselse.



